21
Απρ

Έκθεση φωτογραφίας για την Λέσβο στην Κωνσταντινούπολη

Στις 22/5/14 θα γίνουν στο Σισμανόγλειο της Κωνσταντινούπολης, στην κατοικία του Έλληνα Πρόξενου, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της συμπατριώτισσάς μας Τζέλης Χατζηδημητρίου με θέμα την Λέσβο. Ο Φορέας Ανάπτυξης Πλωμαρίου ενίσχυσε αυτή την προσπάθεια με ένα συμβολικό ποσό και όσοι συμμετέχουν στην συνάντηση με Τούρκους τουριστικούς πράκτορες στις 21/5, θα έχουν την ευκαιρία να την επισκεφτούν την επόμενη ημέρα. Λεπτομέρειες για τις επαφές με Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη θα συζητηθούν στην συνάντηση με ξενοδόχους και άλλους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται, στην Λέσχη Πλωμαρίου “Βενιαμίν ο Λέσβιος” αύριο Τετάρτη, 22/5 18:00.
ΛEΣΒΟΣ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΡΥΜΜΕΝΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ

Τζέλη Χατζηδημητρίου

διάρκεια: 22 Μαΐου – 7 Ιουνίου 2015
ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή 15:00 – 20:00
Σάββατο – Κυριακή 12:00 – 19:00
Η Τζέλη Χατζηδημητρίου (…) αναζητά τη μαγεία που υπάρχει στη πραγματικότητα και το επιτυγχάνει μένωντας προσηλωμένη στη Λέσβο, διατηρώντας όμως πάντα μία απόσταση σεβασμού. Και έτσι αυτές οι εντυπωσιακά αγνές φωτογραφίες μας επιτρέπουν να δούμε το νησί όπως πραγματικά είναι: ένα ανεξάρτητο, μοναδικό και αινιγματικό φαινόμενο (Ulrike Weinhold).

Η ελληνίδα φωτογράφος και περιηγητής Τζέλη Χατζηδημητρίου μας μεταφέρει στιγμές από τη Λέσβο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αποφεύγοντας τις αισθητικές ευκολίες που προσφέρει η ψηφιακή φωτογραφία και η σύγχρονη οπτική που γεννήθηκε απ’αυτήν. Η δουλειά της αποτελεί μια πρόσκληση από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Είναι η ανάγκη μιας δημιουργού, με ρίζες από τη Μικρά Ασία, να φέρει κοντά τους δύο λαούς με αφορμή την «κρυφή αρμονία» της Λέσβου. Ο σκοπός της, όπως λέει και η ίδια είναι «να μοιραστούμε την κοινή μνήμη των χαμένων πατρίδων και να βρούμε μια νέα, θεραπευτική προσέγγιση, που θα μας λυτρώσει και θα μας ξαναφέρει κοντά».

Γεωγραφικά τοποθετημένη στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, η Λέσβος αναδεικνύεται στις φωτογραφίες της Τζέλης Χατζηδημητρίου μέσα από την ποικιλόμορφη «φύση» της. Ο πλούος της φυσικής ομορφιάς της Λέσβου, οφείλεται κυρίως στο φως, όχι μόνο του ηλίου αλλά και του φεγγαριού και των άστρων. Παρατηρώντας στις συνθέσεις της την ποικιλία του φωτός και των χρωμάτων που χαρακτηρίζει το νησί, ανακαλύπτουμε σταδιακά την ιδιομορφία και την ισχυρή προσωπικότητα της Λέσβου, την αστήρευτη ομορφιά της και τις κρυμένες αισθήσεις. Αισθήσεις και εμπειρίες που προέρχονται κυρίως από τη δύναμη της φύσης και λιγότερο μέσα από την καθημερινή ανθρώπινη παρουσία.

Οι φωτογραφίες της Λέσβου δεν μένουν σε μία απλή παρουσίαση ενός όμορφου τοπίου. Μας προσκαλούν να ακούσουμε τους ήχους των ήρεμων νερών και της τρικυμίας, να νιώσουμε τη ζέστη της γης που φλέγεται από τον ήλιο, το κρύο φως του φεγγαριού, την υγρασία των δέντρων.

Το σώμα επίσης και οι αισθήσεις αποτελούν το επίκεντρο της δουλειάς της Τζέλης Χατζηδημητρίου. Άλλοτε στα γυναικεία σώματα που απολαυάνουν τη θάλασσα και άλλοτε σε συνθέσεις χωρίς ανθρώπινες παρουσίες που ανακαλούν ξεχασμένες εμπειρίες, υποβλητικότερες από μιά απλή παρατήρηση.

Η ματιά της, είναι η ματιά αυτού που βλέπει με τα μάτια της καρδιάς. Γέννημα θρέμμα του νησιού, η Τζέλη Χατζηδημητρίου μοιράζεται μαζί μας την ιδιαίτερη πατρίδα της, όπως την έζησε και την αγάπησε.pros 13,5X18,5_Page_2

 

From: tzeli@odoiporikon.com [mailto:tzeli@odoiporikon.com]
Sent: Tuesday, April 21, 2015 11:24
To: Hadjidimitriou Tzeli
Subject: Tzeli Hadjidimitriou/exhibition in Istanbul

My dear friends,

on May 22, I have my first personal exhibition in Istanbul, in Sismanoglio Megaro, in the Greek Consulate.
It is a very important moment for me, as this is my first attempt of connecting my painful past as a descendant of refugee family from Asia Minor with my healing present, supported by beautiful Turkish friends. The exhibition is about the island of Lesvos, my native island and the pictures speak about the beauty, the hidden harmony of a magnificent place, about “the poetic of stillness”, as my friend Ayse Gul Altinay described it. For me, my pictures were my shelter, a magical world created from eternity and light, where no harm could find me or the spectator. I am sharing them with you, in a moment that I already cross the line towards the “human world”, always flooded with light but vulnerable and fragile. I hope to have you with me in this passage and it will be a great pleasure to see you in my exhibition.

Tzeli Hadjidimitriou
photographer & travel writer

14 Tideos str.
11635 Athens
Greece
0030-6972216970

info@odoiporikon.com
tzeli@odoiporikon.com

www.odoiporikon.com