Τα χωριά

Σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση από τη δυτική έξοδο του Πλωμαρίου η ασφαλτοστρωμένη οδός μέσα από μία κατάφυτη περιοχή, θα σας οδηγήσει στο γραφικό και παραδοσιακό Ακράσι. Ένας άλλος δρόμος για να πάει κανείς, είναι από το δρόμο Αγιάσου-Πολυχνίτου, μετά τον Άγιο Δημήτριο στρίβουμε αριστερά στο δρόμο με πινακίδα προς Αμπελικό. Μετά από μια φανταστική πευκόφυτη διαδρομή οδηγούμαστε στο Αμπελικό και συνεχίζοντας, φτάνουμε στο Ακράσι).

Γνωρίστε το Ακράσι

To Aμπελικό, 21 χιλιόμετρα από το Πλωμάρι, είναι το αρχαιότερο χωριό της ευρύτερης περιοχής και η ιστορία του ξεκινάει από τον 3 αιώνα π.χ. που ονομαζόταν ΒΑΚΧΕΙΟΝ.

Περισσότερα για το Αμπελικό

Το υψηλότερο χωριό της Λέσβου (645μ) και μόλις 9 χλμ. από το Πλωμάρι χτίστηκε μετά την άλωση της Πόλης. Πολλοί το ονομάζουν και Ελβετία της Λέσβου λόγω του ανάγλυφου του εδάφους και της πλούσιας βλάστησης. Γνωρίστε από κοντά τους ναούς με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα, του Αγ. Ιωάννου (1795) και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος  (1765) που όμως γιορτάζει της Παναγίας, όπως και το μνημείο του Σοφού Βενιαμίν του Λέσβιου, προς τιμήν του οποίου εορτάζονται κάθε χρόνο στο χωριό και στο Πλωμάρι τα Βενιαμίνεια. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την πλακόστρωτη πλατεία με τις καρυδιές, τα παραδοσιακά καφενεία και τις 10 φυσικές βρύσες.

Ο Μπουρός,  σημερινό Νεοχώρι, βρίσκεται 15 χιλιόμετρα Β.Δ. του Πλωμαρίου. Είναι χτισμένος σε απότομη καταπράσινη πλαγιά από ελιές και περιβόλια με πολλά νερά που αναβλύζουναπ’ τα κατώγια και τις αυλές των σπιτιών.

Γνωρίστε τον Μπούρο

Από τα πιο παλιά χωριά της περιοχής. Από την Μελίντα, μετά στη θέση Απεθαμένες , έπειτα στην περιοχή Πριόνας μέχρι την σημερινη τοποθεσία (Θέση Μέρινα -1817) το χωριό επέζησε πειρατών, δεινών και δύσκολων συνθηκών μεταφερόμενο συνεχώς. Το χωριό χτίστηκε σαν κάστρο ως αντι-πειρατική άμυνα. Επισκεφθείτε την Παναγία Ευαγγελίστρια (1864), χτισμένη στη θέση ενός ναού του Αγ. Ιωάννου. Δυτικά, στην Περιοχή Βίγλα, μπορείτε να θαυμάσετε την θέα προς τη Χίο, τα Ψαρά και την Μικρά Ασία.

Πολύ κοντά στο Πλωμάρι (4 χλμ) βρίσκεται ο πεδινός οικισμός της Πλαγιάς. Στην κεντρική του Πλατεία δεσπόζει ο αιωνόβιος πλάτανος. Ο οικισμός διατηρεί όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του. Επίνειο του μικρού χωριού η Αγία Βαρβάρα

Όμορφο χωριό πολύ κοντά στην Πλαγιά. Οι γραφικές παραλίες του Πάτος και Αυλάκι, θα σας προσφέρουν την ησυχία, τη γαλήνη και τη επαφή με τη φύση. Βρίσκεται πάνω στο βουνό 5 χλμ από το Πλωμάρι.

Όλα τα χωριά συνδέονται με καινούργιο ασφαλτοστρωμένο δρόμο με το Πλωμάρι.