Ακράσι

Σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση από τη δυτική έξοδο του Πλωμαρίου η ασφαλτοστρωμένη οδός μέσα από μία κατάφυτη περιοχή, θα σας οδηγήσει στο γραφικό και παραδοσιακό Ακράσι. Ένας άλλος δρόμος για να πάει κανείς, είναι από το δρόμο Αγιάσου-Πολυχνίτου, μετά τον Άγιο Δημήτριο στρίβουμε αριστερά στο δρόμο με πινακίδα προς Αμπελικό. Μετά από μια φανταστική πευκόφυτη διαδρομή οδηγούμαστε στο Αμπελικό και συνεχίζοντας, φτάνουμε στο Ακράσι).

Χτισμένο σε ύψωμα, περιτριγυρισμένο από ελαιώνες και με χαρακτηριστικό του τα δροσερά καλοκαίρια και μηδέν υγρασία, είναι έτοιμο να σας κερδίσει. Σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, παραδοσιακά σοκάκια για περίπατο, διατηρητέα κτίσματα όπως ο ναός της Αγίας Παρασκευής –κτισμένη του 1865- με το διήμερο πανηγύρι τον Ιούλιο. Η μοναδική πλατεία με τα πλατάνια, η εξέδρα με τη μαγευτική θέα του βουνού Πριόνας, του «μαρμαρωμένου βιγλάτορα» και της υπέροχης παραλίας της Δρώτας με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου. Τα τρία καφενεία σας περιμένουν για ζεστά ροφήματα γύρω από τη σόμπα το χειμώνα και για ποτό και μεζέδες το καλοκαίρι, αλλά και το πρώτο σχολείο του χωριού –κτισμένο το 1882- τώρα γραφείο της κοινότητας. Ενδιαφέρον έχει η συζήτηση με τους ντόπιους για ιστορίες από τα περασμένα.

Το σχολείο -κτισμένο το 1929- τώρα Πολιτιστικό Κέντρο «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΕΛΗΣ» με το πλούσιο σε υλικό Λαογραφικό Μουσείο που για χρόνια μάζευε ο φιλόλογος Ιωάννης Κοντέλλης, το σύγχρονο ελαιοτριβείο με την παλιά καμινάδα, η παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες, το φωτοβολταϊκό πάρκο, το μοναδικό σε όλο το νησί κτήμα με ζώα της ελληνικής πανίδας, ξωκλήσια σε τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μαγευτικές διαδρομές που σε αφήνουν να ταξιδέψεις στη φύση και στο χρόνο, αποτελούν πόλους έλξης για κάθε λογής αναζήτηση.

Για μπάνιο θα πάτε στην παρθένα και βοτσαλωτή παραλία της Δρώτας –προέκταση της παραλίας των Βατερών-, καθώς και για ψαροντούφεκο, αλλά και για προσκύνημα στην Παναγία Κρυφτή. Εκεί θα πάτε με βάρκα.

Πανηγύρια, γλέντια, πολιτιστικές εκδηλώσεις η γιορτή του Τραχανά, θεατρικές και μουσικές βραδιές, διαγωνισμοί και αθλοπαιδιές για την ψυχαγωγία όλων των ηλικιών.

Για όλα αυτά, αξίζει να επισκεφτείτε το Ακράσι.