Οι ελιές !
Πράσινη τσακιστή, μισοώριμη, ξεπικρισμένη και χαραγμένη συντηρημένη σε αλατόνερο.
Φρέσκια, μαύρη, ζαρωμένη και αλατισμένη από το καλάθι ή το πιθάρι, ή και ξυδάτη με φέτες από λεμόνι, συνοδεία απαραίτητη στο καραφάκι ούζο.
Η αδριαμιτιανή, η κολοβή και η ρουπάδα – που υπάρχει μόνο στην Λέσβο- είναι μερικές από τις ποικιλίες που συναντά κανείς σε τούτον τον τόπο.
Το ελαιόλαδο !
Κεχριμπαρένιο με τη χρωματιστή ανταύγεια του ήλιου και της αλμύρας της θάλασσας, νόστιμο, απολαυστικό, αφέντης κυρίαρχος στην τοπική κουζίνα , βραβευμένο κατ’ επανάληψη με παγκόσμια χρυσά βραβεία και αγαπημένο σε όλο τον κόσμο.