7
Ιούν

Συμμετοχή της Λέσχης Πλωμαρίου σε σκακιστικούς αγώνες

 

Το νεοσύστατο σκακιστικό τμήμα της Λ.Π. “Βενιαμίν ο Λέσβιος” ήδη έχει να επιδείξει σοβαρή δραστηριότητα τους προηγούμενους μήνες με την διοργάνωση μαθημάτων σε Πλωμάρι και Μυτιλήνη, την διοργάνωση των μαθητικών αγώνων της Λέσβου για το 2020, την πραγματοποίηση εσωτερικών τουρνουά, την συμμετοχή σκακιστών του σε πανελλήνιας εμβέλειας αγώνες και φυσικά την συνδιοργάνωση του εξαιρετικά επιτυχημένου 1ου Διεθνούς Τουρνουά Πλωμαρίου το προηγούμενο καλοκαίρι. Σε ομαδικούς αγώνες η Λ.Π. “Βενιαμίν ο Λέσβιος” θα είχε κάνει το αγωνιστικό της ντεμπούτο στο Πανελλήνιο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα (όμιλος Αιγαίου) που θα λάμβανε χώρα τον Απρίλιο στην Σύρο. Η γνωστή όμως περιπέτεια του κοροναϊού οδήγησε σε αναβολή της συγκεκριμένης διοργάνωσης, όπως και κάθε άλλης αγωνιστικής δραστηριότητας σε όλα τα σπορ.

Καθώς το σκάκι είναι ένα άθλημα φιλικό προς το διαδίκτυο, μεγάλο μέρος της αγωνιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο μεταφέρθηκε στο ίντερνετ όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά διεθνείς διαδικτυακούς αγώνες με συμμετοχή κορυφαίων σκακιστών, ενώ και στην Ελλάδα επίσης διοργανώθηκαν μικρότερης εμβέλειας ατομικά και ομαδικά τουρνουά. Τελικά η ευκαιρία για ντεμπούτο σε ομαδικούς αγώνες, έστω και ανεπίσημο, δόθηκε στην ομάδα μας με την συμμετοχή της στο 1ο Διαδικτυακό Κύπελλο Φιλίας που διεξήχθη στις 23-24 Μαΐου με την συμμετοχή 8 ομάδων από όλη την Ελλάδα. Επρόκειτο για ένα νοκ-άουτ τουρνουά με αγώνες κατάταξης και τετραμελή σύνθεση κάθε ομάδας (δύο σκακιστές οιασδήποτε ηλικίας και δύο κάτω των 18 ετών). Αν και το αγωνιστικό σκέλος περνάει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στον επετειακό για τον σύλλογό μας χαρακτήρα του τουρνουά, η ομάδα μας – παρά τις απουσίες – είχε μια αξιοπρεπέστατη παρουσία απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους. Στα προημιτελικά κληρώθηκε με την ομάδα των Ιωαννίνων η οποία είχε τον υψηλότερο μέσο όρο ELO από όλες τις ομάδες. Μετά από σκληρή μάχη ηττηθήκαμε οριακά με 1,5 – 2,5 χάνοντας μια σημαντική ευκαιρία να μπούμε στην τετράδα και την διεκδίκηση των μεταλλίων. Στους αγώνες κατάταξης την επόμενη ημέρα νικήσαμε την ομάδα του Ναυπλίου με 4-0 και αυτή της Ζακύνθου με 3-1 καταλαμβάνοντας τελικά την 5η θέση. Στο τουρνουά πρώτευσε η Πνευματική Στέγη Περιστερίου, ομάδα της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας και πολλές φορές Πρωταθλήτρια Ελλάδος, στην πρώτη σκακιέρα της οποίας αγωνίσθηκε ο νεαρός Πλωμαρίτης σκακιστής Άκης Λάμπρου. Για την ομάδα του Βενιαμίν του Λεσβίου αγωνίσθηκαν οι Γιώργος Μπανταβάνης (αρχηγός), Παναγιώτης Χατζέλλης, Γιάννης Πεντογέννης, Δημοσθένης Θεοδοσίου, Άγγελος Δεληγιάννης, Δημήτρης Σαμαρτζίδης και ο έφορος του σκακιστικού τμήματος και ψυχή της ομάδας Δημήτρης Λάμπρου.

Η Λ.Π. “Βενιαμίν ο Λέσβιος”, όπως αποδεικνύει και η πρόσκλησή της στο συγκεκριμένο τουρνουά, αποτελεί πλέον ζωντανό, ενεργό και αναπόσπαστο στοιχείο του Ελληνικού σκακιού. Ακολουθώντας τα προτάγματα των καιρών, τους επόμενους μήνες μέρος της πλούσιας αγωνιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας του συλλόγου θα μεταφερθεί στο διαδίκτυο, σε συνδυασμό πάντα με την φυσική παρουσία στον βαθμό που οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέπουν. Ραντεβού λοιπόν στις σκακιέρες, φυσικές και διαδικτυακές!