27
Φεβ

Υποχρεωτική Υγειονομική Εκπαίδευση επιχειρήσεων

Παραθέτουμε παρακάτω το κείμενο που αναφέρεται στην υποχρέωση υγειονομικής εκπαίδευσης όλου του προσωπικού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο τροφίμων και ποτών. Το κείμενο προέρχεται από ανακοίνωση/πρόσκληση για συμμετοχή στο σεμινάριο, από ιδιωτικό πάροχο της εκπαίδευσης.
Μέχρι τώρα δεν ελέγχετο η συμμόρφωση με την διάταξη στο νησί μας, γιατί δεν είχαν γίνει τα σχετικά σεμινάρια, αλλά το Επιμελητήριο έχει κάνει 4 σεμινάρια στην Μυτιλήνη και προτίθεται να κάνει περισσότερα, επομένως δεν θα υπάρχει δικαιολογία μη συμμόρφωσης.
Ενδεικτικά το σεμινάριο είναι υποχρεωτικό για:
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΤΑΒΕΡΝΕΣ, ΣΝΑΚ ΜΠΑΡ, ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ, ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ, ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ, ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ, ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ, ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ, ΚΥΛΙΚΕΙΑ, ΚΑΝΤΙΝΕΣ, ΚΑΦΕΝΕΙΑ, ΟΒΕΛΙΣΤΗΡΙΑ,ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ.
Το κόστος του σεμιναρίου που περιλαμβάνει 10 ώρες διδασκαλίας και γραπτές εξετάσεις, μέσω Επιμελητηρίου είναι 60 ευρώ από τα οποία πάνω από τα μισά πληρώνονται σαν παράβολο στον ΕΦΕΤ. Ορισμένες Ιδιωτικές εταιρείες εισπράτουν πάνω από 200 ευρώ για το ίδιο σεμινάριο. Για τους επαγγελματίες που θέλουν να αποφύγουν την ταλαιπωρία να πηγαίνουν στην Μυτιλήνη για το Σεμινάριο, ο Φορέας μπορεί να το οργανώσει στο Πλωμάρι με την βοήθεια του Επιμελητηρίου, σε κόστος 60-70 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο μέλος του Φορέα Δημήτρη Χαλδέζο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση d_chaldezos@yahoo.com, ή στο κινητό του τηλέφωνο 694 574 7362.

«ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη (ΦΕΚ 2718/8-10-2012) από 23 Οκτωβρίου 2012, δημιουργείται η υποχρέωση σε όλο το προσωπικό των επιχειρήσεων της χώρας που δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων και ποτών, σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, να εκπαιδευτεί σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας (άρθρο 9 της νέας υγειονομικής νομοθεσίας και στο ΦΕΚ 1616 του ΕΦΕΤ). Εφόσον το απασχολούμενο προσωπικό και οι ιδιοκτήτες έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα πρέπει να διαθέτουν εκπαίδευση και πιστοποιητικό υγείας (άρθρο 13, ΦΕΚ 2718/8-10-2012). Η υποχρέωση αυτή εκπληρώνεται με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού και ιδιοκτητών επιχειρήσεων με θέμα «ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ».

Παρακάτω παραθέτονται σημαντικά σημεία της διάταξης:
– Καταργούνται οι προϋποθέσεις ύπαρξης ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων και οι πρόσθετες άδειες προκειμένου να επιτραπεί η διάθεση επιπλέον κατηγοριών τροφίμων από τα καταστήματα. Έτσι, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να διευρύνουν τη γκάμα των προϊόντων που διαθέτουν (συνεπώς και το πελατολόγιό τους), δυνατότητα την οποία κατά τεκμήριο είχαν μέχρι σήμερα οι μεγάλες επιχειρήσεις που διέθεταν τους ανάλογους χώρους πώλησης.
– Διασφαλίζεται η προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας με την εφαρμογή όλων των κοινοτικών κανόνων και των ειδικών νομοθεσιών που αναφέρονται στα θέματα αυτά.
– Οι επιχειρήσεις θα ελέγχονται για τις προϋποθέσεις διάθεσης ασφαλών τροφίμων στον καταναλωτή και όχι για τυπικές προϋποθέσεις που δεν είχαν καμία σχέση με τη Δημόσια Υγεία.»